Glutenfri jul hos familien Johansen
Familien Johansen ser frem til december, for i år har de planlagt at lave alt deres julebag glutenfrit, så både far Anders og datter Emma kan være med uden at bekymre sig om cøliaki. Mor Line har søgt opskrifter på glutenfri småkager, brød og julekager, og køkkenet bliver forvandlet til et mini-bageri, hvor kreativiteten og julestemningen bobler.
En kold decembermorgen samles familien om køkkenbordet med forberedte ingredienser. Emma tripper utålmodigt, for hun elsker at bage og vil gerne bevise, at hendes glutenfri vaniljekranse kan måle sig med dem, hendes bedstemor plejede at lave. Anders smiler og klapper hende på skulderen. “I år bliver det de bedste julelækkerier nogensinde!” udbryder han, og Emma nikker ivrigt.
Første Bagning: Vaniljekranse
De starter deres glutenfri julebag med vaniljekransene, som er en af Emmas favoritter. Line har fundet en opskrift, der bruger mandelmel og lidt husk for at få dejen til at hænge sammen. Line viser Emma, hvordan hun kan forme dejen med hænderne og presse den gennem en sprøjtepose for at få den perfekte kranseform. Emma koncentrerer sig dybt, og de første kranse bliver lidt ujævne, men det gør ikke noget – der er masser af plads til forbedring.
Efter en halv time fyldes køkkenet med en sød duft af vanilje, og den første bakke ryger ud af ovnen. Emma kaster sig over de lune kranse og smager en bid. “Mmm! De smager som rigtige vaniljekranse!” udbryder hun stolt. Anders klapper i hænderne. “Det kan vi godt vænne os til,” griner han, og Line sender ham et kærligt smil.
En Klatrebetonet Brunkagetur
Næste projekt er brunkager. Emma har insisteret på, at de skal bruge en gammel opskrift, Line fandt i en glutenfri bagebog fra biblioteket. De laver dejen dagen før, så den kan køles ned og er lettere at arbejde med. Da de står klar til at udstikke figurer, vælter Anders nærmest et bjerg af mel udover bordet. “Ups,” siger han, og Emma griner.
“Pas på, far, ellers har vi brunkager over hele huset!” Line foreslår en lille konkurrence om, hvem der kan lave de mest kreative figurer, og straks går jagten ind på at skabe både juletræer, stjerner og små nisser. Emma laver en, hun kalder “julemandens hund,” hvilket får Anders til at knække sammen af grin.
Brunkagerne ryger i ovnen, og familien fortsætter deres snak om julens traditioner. Anders deler historier om, hvordan hans mor plejede at bage hele dagen op til jul, og Emma lytter ivrigt.
Pebernødder og Honningkager: To Hold i Køkkenet
Efter at brunkagerne er afkølet og lagt i kagedåser, deler familien sig op for at tage fat på de næste bagværk. Emma og Line går i gang med pebernødderne, mens Anders prøver sig frem med honninghjerter. Emma synes, det er sjovt at rulle de små kugler og lægge dem på pladen, og hun får hurtigt konkurrence fra Line om, hvem der kan rulle flest.
I mellemtiden står Anders med honningdejen og opdager, at den er lidt svær at arbejde med. Line hjælper ham med at rulle den ud, og efter nogle forsøg får de den skåret i smukke hjerteformer. De dekorerer hjerterne med glasur, og Anders driller Emma med, at hans honninghjerter bliver de smukkeste.
En Velduftende Finale og Smagsprøver
Efter mange timers bagning fyldes bordene med kagedåser og smagsprøver. Emma har en glød i øjnene, og hun har svært ved at lade være med at tage en ekstra bid af brunkagerne, som er blevet helt perfekte. “Det er helt utroligt, hvad vi har fået lavet!” siger hun.
Da eftermiddagen går på hæld, og familien har fyldt deres kagedåser, sætter de sig i stuen med en kop varm kakao. Line smiler stolt over, hvor meget familien har hygget sig i køkkenet, og Anders nikker anerkendende.
“Tror I, vi har nok til jul?” spørger Line og griner, da Anders straks ser tvivlende ud. “Måske vi bør lave en ekstra omgang pebernødder,” siger han og blinker til Emma, der ler og giver ham en high five.
Planer for En Glutenfri Jul
Med kagedåserne fyldt og nye opskrifter under bæltet er familien Johansen godt rustet til en dejlig jul uden gluten. Emma glæder sig til at kunne tilbyde sine egne hjemmelavede kager til venner og familie, og Line har planer om at eksperimentere med endnu flere opskrifter.
“Det bliver den bedste jul nogensinde,” siger Emma, mens hun bider i en pebernød. Hun ser over på Anders, som nikker med et grin, og Line smiler, mens hun ser på dem begge. Familien er mere end klar til jul – og med lidt mere bageøvelse kan de næsten ikke vente med at fortsætte deres glutenfri juleeventyr.
Kasseret fra føste udkast
Hos familien Johansen er julen lidt anderledes. Far Anders og datter Emma har cøliaki, hvilket betyder, at alt mad og bagværk i hjemmet er glutenfrit. I år har familien besluttet sig for at give den gas med julebagningen, så de kan hygge sig uden bekymringer for gluten. Mor Line er lidt af en bagemester og har lavet en lang liste med glutenfri opskrifter på alt fra vaniljekranse og brunkager til pebernødder og honninghjerter.
Med julestemningen i top, sætter de hele køkkenet på den anden ende for at bage sig igennem julekagerne – og undervejs griner de af, hvor skøre dejenes teksturer kan blive, når gluten er erstattet med alle mulige andre ingredienser.
“Vi skal nok få det til at lykkes,” siger Line optimistisk, og Emma jubler. Hun er især spændt på, om de får lavet pebernødder, der smager præcis som dem, hun husker fra bedstemorens køkken.