Dannebrog er navnet på Danmark flag og det har en helt særlig historie. Blandt andet er det et af de ældste flag i verden der stadig bruges og så er fortællingen om at det faldt ned fra himlen og vendte krigslykken også helt særlig. Her kan du få svar på de fleste spørgsmål om Dannebrog og historien bag.

Er Dannebrog verdens ældste flag?

Dannebrog er verdens ældste nationalflag, men det er ikke det første flag i verden. Flag har formentlig været brugt mange tusinde år før Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag mod Esterne. Det er derimod det ældste nationalflag der stadig bliver brugt som officielt flag for en stat.

Man ved også at Danmark har været inspiration til mange andre flag, også kaldet korsflag. Eksempelvis er alle de Nordiske landes flag stærkt inspireret af det danske flag der også er et korsflag.

Hvor faldt Dannebrog ned fra himlen?

Historien siges at være at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag i 1219 ført an af kong Valdemar og derefter vendte krigslykken til danskernes fordel.

Slaget foregik i det nuværende Tallinn i Estland og det var simpelthen det der skulle gøre at de Danske krigere lykkedes med at besejre fjenden. Hvorvidt historien er sand kan man spekulere meget i, men i hvert fald er det en sand legende.

Hvor kommer navnet Dannebrog fra?

Navnet Dannebrog, som det danske flag har fået, menes at komme fra en af to ting. Enten kommer det af ordene Danevirke og Danmark el. og betyder altså danskernes (“danne”) fane (“-brog”). Den anden betydning er at sige det kommer fra det frisiske ord “dan” der betyder rød, hvilket man i dag anser for det mest sandsynlige.

Det er rimelig unikt at det danske flag har et navn, da bestemt ikke alle verdens flag har et navn. Mange Europæiske og Nordiske flag har navne som bruge i befolkningen.

Farvernes symbolik i det danske flag

Det danske flag er rødt og hvid, to af de mest brugte farver i flag i verden, derfor kan man tænke om de mon har nogen særlig betydning. Det er ikke sikkert de har haft en betydning fra start af, men som historien om flaget er blevet til legende har betydningen af farverne fået mere fokus og nok først i middelalderen blev farverne tillagt symbolikken renhed (hvid) og blod (rød), som stemmer godt overens med den bibelske historie, ligesom korset også er et kristent symbol.

Flag med hvid og rød har ikke nødvendigvis den samme symbolik som det danske flag, det kan være helt forskelligt fra land til land, men i dette tilfælde er der altså tale om renhed og blod, og det bliver de sidste ord i denne artikel om det danske flag.